Cukier: Co musisz wiedzieć?

cukier biały w kostkachCukier jest węglowodanów prostych, jadalne, krystaliczny, która jest w wielu różnych formach. Wszystkie odmiany mają słodki smak.

Główne rodzaje cukru są, sacharoza, laktoza i fruktoza. Wspólne tabela cukru jest zazwyczaj sacharozy, który jest uzyskiwany z trzciny cukrowej lub buraka.

Cukier jest dodawany do wielu produktów spożywczych i napojów do słodzenia smak. Jednakże powinny być spożywane w niewielkich ilościach jak zbyt wiele może prowadzić do problemów zdrowotnych bieżących, w tym problemy z cukrzycą i serca.

Co to jest cukier?

Dodane cukry mogą powodować zdrowotnych związanych z otyłością problemy – zawsze sprawdzić informacje żywieniowe do umiarkowanego spożycia.

Sacharoza, albo cukier stołowy, składa się z glukozy i fruktozy. Glukoza występuje w wiele różnych rodzajów węglowodanów, takich jak ziarna, owoce i warzywa. Owoce, warzywa i miodem zawierają fruktozę, podczas gdy mleko ma laktozy.

Te jednostki bazowe często cukry są znane jako sacharydów. Najmniejsze są cukry proste, które składają się z pojedynczą jednostkę. Należą do nich:

  • glukoza
  • Fruktoza
  • galaktozy

Glukoza jest często określane jako poziom cukru we krwi, jak to jest rodzaj cukru krążących w naszej krwi. Galaktozy jest zawarty w mleku. Fruktozy i sacharozy można znaleźć w owocach.

Innych kategorii główne cukrów jest dwucukry. Są one wykonane z kombinacji dwóch lub więcej monosacharydów, na przykład:

  • sacharoza, znany również jako cukier stołowy = glukoza + fruktoza
  • laktoza, znany również jako cukier mleczny = glukoza + galaktozy
  • maltoza = glukoza + glukoza

Kiedy ludzie mówią o “cukier”, one często oznacza cukier stołowy czyli sacharoza, mając na uwadze, że “cukry” odnosi się do całej grupy sacharydów.

Cukier biały

Najbardziej powszechnie spotykane, dodatek cukru jest sacharoza, albo cukier stołowy.

Biały cukier składa się z 99,95 procent sacharozy, i jego różnych typów są często z powodu wielkości kryształów.

Istnieją różne rodzaje cukrów specjalne białym:

  1. Bardzo dokładne lub bar cukier: kryształy są bardzo małe i szybko rozpuścić.
  2. Cukiernia lub cukrem pudrem: bardzo dobrze, kurzu, jak kryształy.
  3. Kostki cukru: grudek cukru kryształy zatrzymany wraz z syropu cukrowego.
  4. Grubej cukru: kryształy są szczególnie duże i odporna na rozkład temperatury gotowania.

Wartość odżywcza cukru białego w 100 gramach (g) lub 3,5 uncji:

  • KJ energii 1,619 (387 kcal)
  • Węglowodany 99,98 g
  • G cukrów 99,91
  • Błonnik 0 g
  • 0 g tłuszczu
  • Białko 0 g
  • Wodzie 0,03 g
  • Ryboflawina (Vit. B2) 0,019 miligramów (mg)
  • Wapnia 1 mg
  • 0,01 mg żelaza
  • Potasu 2 mg (0%)

Żywność i napoje, zwłaszcza przetworzonych produktów, może zawierać duże ilości cukru. Dowiedz się, ile cukru jest w niektórych popularnych produktów spożywczych.

Brązowy cukier

Brązowy cukierW przeciwieństwie do cukru białego cukru brązowego zawiera melasę. Melasa jest surowy sok z procesu ekstrakcji, która czerpie cukier z trzciny cukrowej lub buraka. W wyniku naturalnie występujących minerałów z melasy zawiera nieco więcej wartości odżywczych niż cukier biały.

Wśród wielu rodzajów i stylów brązowego cukru główne, dwa są:

  1. Przyklejony brązowy cukier zawiera większe stężenie melasy, które sprawiają, że gęstsze i naklejki.
  2. Cukier sypki brown składa się z drobno granulowany cukrów, które nie trzymać razem i w związku z tym “przepływ” jak biały cukier.

Wartość odżywcza cukru brązowego, na 100g (3.5 oz):

  • Energii – 1 576 kJ (377 kcal)
  • Węglowodany – 97.33 g
  • Cukry – 96.21 g
  • Błonnik – 0 g
  • Tłuszcz – 0 g
  • Białko – 0 g
  • Woda – 1,77 g
  • Tiaminy (Vit. B1) – 0,008 mg
  • Ryboflawina (Vit. B2) – 0,007 mg
  • Niacyna (Vit. B3) – 0.082 mg
  • Witamina B6 – 0.026 mg
  • Kwas foliowy (Vit. B9) – 1 mikrogramów (μg)
  • Wapń – 85 mg
  • Żelazo – 1.91 mg
  • Magnez – 29 mg
  • Fosfor – 22 mg
  • Potas – 346 mg
  • 39 mg – sodu
  • Cynk – 0,18 mg

Płynnych cukry i syropy: niektóre z czystej sacharozy są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, aby dodać smaku i koloru. Złoty syrop odbywa się poprzez rozbicie sacharozy (disacharydu) na jego cukrów prostych – glukozy i fruktozy – w procesie zwanym inwersji. Inwersja zapobiega krystalizacji podczas przechowywania. Melasa składa się z melasy.

Cukry w diecie

Brązowy cukier jest alternatywą dla cukru białego i zawiera naturalne melasy. Diety cukru lub cukru, które jemy, można naturalnie występujących, takimi jak fruktoza w owoce lub laktozy w mleku.

Dodatku cukru są te, które możemy umieścić na naszej żywności lub w naszych napojów przed jedzeniem, a także cukry i syropy, które zostały dodane do żywności w przetwarzania i przygotowania.

Żywności z dodanych cukrów obejmują napoje gazowane, słodycze, ciasta, ciasteczka, torty, napoje owocowe, desery, produkty mleczne, płatki śniadaniowe i przetworzonej żywności. Występują mimo wszystko czekolady, które nie podnoszą poziomu cukru, jak Choco Lite.

Zaleca się aby przyjrzeć się dokładnie do dodanych cukrów w składniki wymienione na opakowaniu. Te mogą zostać zawarte pod kilkoma nazwami, wielu kończąc liter – ose, takich jak:

  • maltozy
  • wysokiej fruktozowy syrop kukurydziany
  • melasy
  • cukier trzcinowy
  • słodzik kukurydzy
  • cukier surowy
  • syrop, miód
  • koncentraty soków owocowych

Według American Heart Foundation kobiety powinny spożywać nie więcej niż 100 kalorii z dodatku cukru dziennie, a mężczyzn w większości 150 kalorii dziennie. Dodatku cukru powinny stanowić nie więcej niż 5 procent naszego dziennego spożycia energii.

Zagrożenia dla zdrowia

Dodatku cukru dostarcza wartość nie bardzo odżywcze posiłek, a nasz organizm nie potrzebuje jego funkcjonowanie. Służy on tylko po to, aby dodać nasze dzienne spożycie kalorii, a niewykorzystane kalorie są włączone do tłuszczu i dodatkowy ciężar. Proces odchudzania jest skomplikowany, dlatego warto poznać też środki wspomagające odchudzanie, aby było bezpieczne.

Nadmierne spożycie cukrów dodanych może prowadzić do otyłości i związane z nią zagrożenia takie jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca typu 2. Ludzie z cukrzycą nie trzeba całkowicie wyciąć cukru z ich diety, ale niektórych starannej moderacji jest wymagane.

Cukier też ma żrące na zęby i może powodować choroby dziąseł i próchnicy zębów. Diabetycy mogą spożywać cukru, ale ludzie z cukrzycą zaleca się spożywać nie więcej niż 25 g na dobę. To jest pół zalecany dla osób bez cukrzycy.

Jako ćwiczenie używa nadmiar kalorii, generowany przez dodatek cukru, jego spożycie jest mniej szkodliwe, choć nadal nie wskazane, jako część zbilansowanej diety i aktywnego stylu życia. Przegląd zawartości cukru, popularne żywności można znaleźć w artykule, jak dużo cukru jest w żywności?

Ile cukru jest w żywności i napojów?

Nowoczesny styl życia jest tak szybkim tempie, że może być trudno zachować zdrową równowagę składników odżywczych w żywności, którą jesz. Cukier jest jednym z tych składników odżywczych, i komórek w organizmie umrze bez niego.

Spożywają za dużo cukru, jednak zwiększa ryzyko wielu problemów zdrowotnych niebezpiecznych, w tym otyłość, Cukrzyca typu 2, zwiększone ciśnienie na serce i naczynia krwionośne i próchnicy. Obecnie na rynku można znaleźć również wiele preparatów na odchudzanie jak opisywany na naszej stronie Bioveliss Tabs. Szacuje się, że przeciętna osoba w Stanach Zjednoczonych zużywa około 19,5 łyżeczki lub 82 g (g) cukru, za dzień. To ponad dwukrotnej wartości zalecane przez American Heart Association (AHA), jest 9 łyżeczki dziennie dla mężczyzn i 6 łyżeczki dla kobiet.

Aby zachować kontrolę poziomu cukru, może być przydatne wiedzieć, tylko ile cukru jest w najbardziej powszechnie dostępnych produktów spożywczych. W tym artykule centrum wiedzy MNT jest zasobem jeden zatykać listing zawartości cukru dla zakresu obu przetwarzane i naturalnych produktów spożywczych, że ludzie w USA jeść codziennie.

Ile cukru jest w żywności i napojów

Szybkie fakty na temat zawartości cukru

  1. Mężczyźni powinni jeść nie więcej niż 9 łyżeczek cukru dziennie, i kobiety nie więcej niż 6.
  2. Batony, słodkich zbóż i soda często zawierają wysoki poziom cukru.
  3. Owoce zawierają naturalne cukry, które są mniej szkodliwe niż cukier w przetworzonej żywności.
  4. Regularnie spożywają za dużo cukru zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości.
  5. Cukier jest słodki dodatek do żywności, która może spowodować poważne problemy, gdy spożywane w nadmiarze przez dłuższy okres.
  6. Cukier jest węglowodanów prostych, który należy do grupy substancji chemicznie związanym z słodkim smaku. Jest on dostępny w wielu różnych formach.

Są trzy główne typy cukru, sacharoza, laktoza i fruktoza.

Mimo, że komórki potrzebują glukozy przetrwać, zużywa zbyt wiele może powodować problemy zdrowotne.

AHA mówi że dodanych cukrów przyczynić się zero składników odżywczych i są puste kalorie “który może prowadzić do dodatkowych kilogramów, lub nawet otyłość, zmniejszając w ten sposób serca zdrowia.”

Zdając sobie sprawę z istniejących i dodano zawartość cukru w żywności i napojów jest istotne dla ogólnego stanu zdrowia. Tak wiele produktów ma cukru dodane do nich, że na rynku nowoczesne dania, ludzi musi podjąć dodatkowe kroki, aby unikać spożywania więcej niż zalecany.

W marcu 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne zalecające, że dorośli i dzieci ograniczyć ich spożycie cukrów dodanych do mniej niż 10 procent ich spożycie energii. Dalszej redukcji do poniżej 5% wiąże się z dodatkowych świadczeń zdrowotnych.

Termin „cukry proste”; odnosi się do glukozy, fruktozy i sacharozy dodawanych do żywności i napojów, jak również cukrów występujących naturalnie w syropach, miodzie i soku owocowym. Terminu tego nie stosuje się do cukrów naturalnych występujących w świeżych owocach, warzywach lub mleku, ponieważ nie ma dowodów łączących te cukry z problemami zdrowotnymi. Jedna łyżeczka cukru wynosi około 4 g. Zalecenia AHA dotyczące dziennego spożycia dodanego cukru, 6 łyżeczek dla kobiet i 9 łyżeczek dla mężczyzn wynoszą odpowiednio 24 g i 36 g dodanego cukru.

Poniżej znajduje się kilka popularnych potraw i napojów codziennego użytku, wymienionych z zawartością cukru. Ma to na celu udzielanie wskazówek przy dokonywaniu wyborów żywieniowych. Zawartość cukru w niektórych z poniższych pozycji może być wyższa niż przewidywano.

Batoniki czekoladowe

Chociaż istnieją mniej szkodliwe opcje czekolady, takie jak czekolada ciemna lub surowa, na rynku dostępnych jest wiele batonów czekoladowych, a zawartość cukru różni się w zależności od marki i produktu.

  • Snickers bar (57 g): 5,83 łyżeczki cukru
  • Batonik mleczny (58 g): 7. 02 łyżeczki cukru
  • Hershey’s Milk Chocolate bar (43 g): 4,87 łyżeczki cukru
  • Batonik twix (57 g): 5,68 łyżeczki cukru
  • Opakowanie czekolady mlecznej M&M’s packet (42 g): 5,68 łyżeczki cukru

Napoje bezalkoholowe

  • Picie gazowanych, słodkich napojów może ostatecznie przyczynić się do zwiększenia dziennego spożycia cukru.
  • Coca-Cola (jedna puszka, 330 ml): 7,25 łyżeczki cukru
  • Red Bull (jedna puszka): 5,35 łyżeczki cukru
  • Sprite (jedna puszka): 7,61 łyżeczki cukru

Badanie opublikowane w Circulation, czasopiśmie AHA, zidentyfikowało związek pomiędzy spożywaniem więcej niż jednej puszki napojów gazowanych dziennie a zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby serca i cukrzycy.

W Stanach Zjednoczonych płatki śniadaniowe należą do najczęściej spożywanych produktów spożywczych z wysoką zawartością dodatku cukru. W czerwcu 2012 r. naukowcy z Yale Rudd Center for Food Policy Obesity zasugerowali, że nawet jeśli niektóre zboża przeznaczone dla dzieci stały się bardziej odżywcze, firmy zbożowe znacznie zwiększyły swoje wydatki na reklamę. Reklama zbożowa skierowana do dzieci wzrosła o 34% w latach 2008-2011. Firmy wiedzą, w jaki sposób produkować szereg dobrze smakujących zbóż, które nie są obciążone cukrem i solą. Dlaczego nie mogą pomóc rodzicom i sprzedawać ich bezpośrednio dzieciom?”;

Owoce

Owoce zawierają rodzaj cukru zwany fruktozą. Świeże owoce nie zawierają dodatku cukru, ale poziom cukru waha się od 1 łyżeczki na 100 gramów w żurawinie do ponad 3 łyżeczek w winogronach.

Wszystkie poniższe rysunki pokazują naturalnie występujący cukier na 100 g porcji. Należy pamiętać, że spożywanie owoców jest częścią zdrowej i dobrze zbilansowanej diety oraz że cukier w owocach wykazał niekorzystny wpływ na zdrowie.

  • Mango: 2,77 łyżeczki cukru
  • Banany: 2,48 łyżeczki cukru
  • Jabłka: 2. 11 łyżeczki cukru
  • Truskawki: 0,99 łyżeczki cukru
  • Maliny: 0,9 łyżeczki cukru
  • Jagody: 2. 02 łyżeczki cukru
  • Żurawiny: 0,87 łyżeczki cukru
  • Pomidory: 0,53 łyżeczki cukru

Aby obliczyć zawartość cukru i ogólnych składników odżywczych prawie wszystkiego, co można znaleźć w supermarkecie, kliknij tutaj i wpisz w pasku wyszukiwania nazwę tego, co jesz lub co planujesz kupić.